5 jednostavnih „uradi sam“ projekata koji će osvežiti Vaš prostor

Da li biste rekli da ste u potpunosti zadovoljni izgledom Vašeg doma? Da ne postoji ništa što bi bilo dobro da se izmeni, popravi i dotera? Iako sigurno među nama ima ljudi koji ne bi ništa menjali u svom domu, mnogo je više onih kojima ne bi smetalo da se okušaju u nekom „uradi sam“ projektu.

Čak i ako ste uvereni da Vam popravke i dekoracija doma nisu jača strana, postoje projekti koje svako može uspešno da završi. Spremili smo predloge jednostavnih projekata koje možete sami da uradite u svom domu, a koji će učiniti da Vaš prostor zablista novim sjajem.

Ako ovi saveti ne reše problem koji imate sa Vašim prostorom, oslonite se na Buildy majstore i projektante. Kontaktirajte nas putem telefona ili popunite formu na našem sajtu i zakažite konsultacije za uslugu koja Vam je potrebna. Tu smo za Vas!

Zalepite tapete


Kada želite da unesete malo vedrine i boje u Vaš dom, tapete su odlično rešenje. Ne samo da je lakše tapetama prekriti zidove nego ih prekrečiti, već ne morate da brinete da li ćete odabrati pravu nijansu boje. Tapete su lako dostupne i možete uvek pronaći dezen i boju koja savršeno odgovara Vašem domu i Vašim potrebama. Uz to što možete da nabavite tapete izuzetnih boja i šara, možete takođe da odaberete tapete napravljene od različitih materijala i na taj način dodate živost i teksturu zidovima Vašeg doma.

Danas je lakše zalepiti tapete nego što je to bio slučaj ranije, ali veoma je važno da pažljivo izmerite dimenzije zidova kako bi bili sigurini da ste kupili dovoljno tapeta. Savet naših stručnih molera i tapetara je da kupite rolnu ili dve više nego što Vam je potrebno, naročito ako ste odabrali tapete sa dezenom. Više materijala ostavlja Vam mogućnost da krojite i uklapate komade po potrebi, bez bojazni da ćete ostati bez tapeta u ključnom trenutku.

Postavite laminat

Iako na prvi pogled deluje komplikovano, postavljanje laminata je prilično jednostavno. Pre nego što uopšte krenete u nabavku materijala, neophodno je da premerite pod i izračunate koja količina laminata Vam je neophodna. Naši majstori savetuju da uvek kupite barem 15% više materijala nego što je veličina prostorije, jer jedan deo uvek bude neupotrebljiv zahvaljujući uklapanju i ukrajanju. Isto tako bi najbolje bilo da laminat koji planirate da postavite prvo ostavite u prostoriji 48h kako bi se prilagodio temperaturi.

Za postavljanje laminata je najvažnije da podloga preko koje će biti postavljen bude savršeno ravna i u potpunosti čista. Ono što je prednost laminata u odnosu na pločice je to što ga lako možete postaviti preko bilo koje podloge. To znači da nema veze da je na podu stari laminat, keramičke pločice, parket, PVC pod ili nešto sasvim treće, sve dok je površina ravna, laminat ćete lako postaviti.

Ofarbajte prozore i vrata

Kada krečenje prostorija nije opcija, a želite da dodate malo boje, druga opcija je da ofarbate prozore i vrata. Razumljivo je da želite da ulazna vrata Vašeg doma ostave dobar prvi utisak na sve posetioce, a ukoliko niste u prilici da ih zamenite novim, sloj boje može lepo da ih osveži.

Najbolje bi bilo da vrata ne budu na šarkama kada ih budete farbali kako se boja ne bi uvukla u njih i otežala otvaranje i zatvaranje. Šmirglanje je obavezno kako se nova boja ne bi ljuštila, a dobro bi bilo i da ih operete i ostavite da se osuše.

Zatim, skinite kvaku i šarke i ako ima staklenih delova, zaštitite ih krep trakom. Vrlo verovatno će biti potrebna dva sloja boje, pa bi trebalo da ostavite vrata na suvom i toplom mestu kako bi se oba sloja dobro osušila pre nego što ih vratite na mesto.

Zamenite slavine

 
Možda slavine koje trenutno imate u kupatilu kaplju i cure, a možda samo želite da osvežite izgled kupatila. U svakom slučaju, zamena baterije u kupatilu i kuhinji ne bi trebalo da predstavlja veliki izazov kao što bi bio slučaj za menjanjem cevi ili lepljenjem pločica. Kada kupujete nove slavine, nije važno da samo odaberete neke koje su lepe na oko i koje će se uklopiti u izgled prostorije, već treba da obratite pažnju i na dimenzije i model.

Pre nego što počnete da odvrćete šrafove na slavini koju želite da zamenite, zatvorite dovod hladne i tople vode. Zamena baterije iznad kade ili tuš kabine je veoma jednostavna jer je tu potrebno samo da odvrnete dva velika šrafa za nosače koji idu u zid i zamenite bateriju.

Situacija je malo drugačija kada je reč o zameni baterije lavaboa, jer ovde tražite bateriju koja u potpunosti odgovara modelu lavaboa koji imate. Neophodno je da odšrafite creva koja idu na hladnu i toplu vodu, kao i držač koji fiksira slavinu na lavabo, a zatim namontirate na isti način novu slavinu.

Prelakirajte drveni nameštaj

 
Bez obzira na to da li je drvo u Vašem domu vredan antikvitet ili moderno i svetlo, dobra je ideja sačuvati mu lepotu i produžiti mu vek slojem laka. Možda ne možete sami da hoblujete parket i vratite stari sjaj brodskom podu, ali možete nešto da uradite sa starim drvenim nameštajem. Mnogo je „nežnije“ rešenje da ga prelakirate nego da ga prefarbate, iako je farbanje drvenog nameštaja veoma popularno.

Iako jednostavan, ovaj projekat iziskuje strpljenje i posvećenost, i treba da se pripremite za prašinu, piljevinu, i bol u leđima i rukama. Priprema je od velike važnosti u ovom „uradi sam“ projektu, naročito ako je reč o starijim komadima nameštaja ili o komadima koji imaju ukrase. Svaki komad treba pažljivo da očistite, ošmirglate rukom ili brusilicom, i prebrišete dobro krpom kako bi uklonili tragove prljavštine i starog laka. Sva oštećenja i rupe popunite posebnom smesom, i nanesite prvi sloj laka. Prvi sloj može da bude u boji koju želite, a može da bude i proziran kako bi se istakla lepota starog drveta, ali bi drugi sloj svakako trebao biti proziran kako bi se komad u potpunosti zaštitio.

Ako Vam je jednostavnije da ove stvari ne radite sami, Buildy majstori Vam stoje na usluzi.


Popunite formu i zakažite besplatne konsultacije. Očekujte odgovor ubrzo!

Pogledajte usluge
Pozovite nas+381 65 297 39 75

Kontaktirajte nas


Popunite formu i zakažite termin, a mi ćemo vas kontaktirati u najkraćem roku

buildy
  • PIB: 109669393
  • Matični broj: 21220647